Study in Denmark
T A N D Í J M E N T E S E N

TANULJ DÁNIÁBAN!

APTOP-UPBACHELORMASTER
In English

Kapcsolat

Írj nekünk!
 
Élet Dániában
Szakértő tanácsadás az ország minden részén:

Ügynökeink - országszerte!
 

Városok Dániában

Aalborg Horsens Roskilde
Aarhus Kalundborg Slagelse
Copenhagen Köge Sönderborg
Esbjerg Naestved Vejle
Haderslev Odense Viborg
Herning Randers Vordingborg  
Hjörring  

Aalborg

Aalborg kikötőváros Dániában. 109.000 lakosával az ország negyedik legnépesebb települése.

Északkelet-Jyllandon, az itt csak 630 m széles Limfjord déli partján található. A Limfjord túlsó oldalával és a tőle 6,3 km-re fekvő Nørre-Sundlyval két híd köti össze.

Aalborg

Aalborg napjainkban is fontos ipari és kereskedelmi központ. A távközlési iparág az Aalborgi Egyetem kutatási potenciáljára támaszkodik.

Aalborg repülőtere autóbusszal 20 perc alatt elérhető a városközpontból. A város autópályákon is megközelíthető az ország többi részéből.

Az aalborgi karnevál Észak-Európa legnagyobb karneválja minden év 21. hetének végén, míg a Jomfru Ane Gade a diákok kedvenc helye, Dánia leghosszabb, éttermekkel, kávézókkal, bárokkal és klubokkal szegélyezett utcája.

Aalborgban a University College of Northern Denmark és az Aalborg University nevű intézményekben lehet továbbtanulni.

Aarhus

Aarhus Dánia második legnépesebb városa. Forgalmas kikötőváros Kelet-Jyllandon. 2006-ig Aarhus megye székhelye volt. Egyetemi város.

A város nagyjából Dánia közepén, a viszonylag ritkán lakott Jylland félszigeten fekszik. Nagyrészt a Kattegat partján fekvő kikötő köré épült. A partszakasz jellemzően homokos, néhol köves. Déli irányból erdők határolják a települést.

AarhusAarhus az ország legjelentősebb kikötője és fontos vasúti csomópont.

A környék mezőgazdasági jellegű. A nehézipar és a számítástechnikai ipar a városi területekre koncentrálódik, míg a városközpontban számos informatikai és szolgáltató kis- és középvállalat működik. A Ceres sörfőzde termékeit főként Németországba, Lengyelországba és az Egyesült Királyságba exportálják.

Aarhusban a Business Academy Aarhus nevű intézményben lehet továbbtanulni.

Copenhagen

Koppenhága Dánia fővárosa és 1.230.728 lakosával az ország és egész Skandinávia legnépesebb városa, amely Sjælland és Amager szigetén fekszik.

Koppenhága számos nemzetközi felmérés és rangsor alapján fontos kulturális, üzleti, média és tudományos központ. A legfontosabb gazdasági szektorok az élettudományok, az információs technológia és a szállítás; a kutatás-fejlesztés jelentős szerepet játszik a város gazdaságában. Stratégiai elhelyezkedése és kiváló infrastruktúrája – többek között Skandinávia legforgalmasabb repülőtere, amely a városközponttól vasúton 14 perc alatt elérhető – regionális központtá és konferenciák kedvelt helyszínévé tette.

CopenhagenTöbb különböző felmérés is a legmagasabb életminőséget kínáló városok közé sorolta. A világ egyik legkörnyezetbarátabb városának is tartják. A belső kikötőben olyan tiszta a víz, hogy úszni lehet benne.

Koppenhágát a világ egyik leginkább kerékpárosbarát városaként ismerik. A kerékpáros infrastruktúra jól kiépített. Az egyértelműen jelzett kerékpársávok behálózzák az egész várost. Összesen 350 km kerékpárút és 40 km zöld kerékpárút (jellemzően parkokban, vízparton vezetett rekreációs célú gyalog- és kerékpárút) áll a közlekedők rendelkezésére. Minden útfelújításnak részét képezi a kerékpáros infrastruktúra kiépítése is. Az önkormányzat nyilvános és ingyenes kerékpárkölcsönző rendszert működtet a belvárosban, a kölcsönzéshez csak egy 20 koronás letétre van szükség, amit a kerékpár leadásakor visszatérítenek.

A fejlett kerékpáros kultúrát jelzi, hogy az emberek 35%-a kerékpárral jár munkába, és a város lakói összesen 1,2 millió kilométert kerékpároznak naponta. A város vezetése azt tűzte ki célul, hogy 2015-re a biciklivel munkába és iskolába járók aránya elérje az 50%-ot. A kerékpározás magas aránya jelentős hasznokkal jár a város számára, például a közlekedésből származó szén-dioxid kibocsátás jóval alacsonyabb, mint más hasonló méretű városokban.

Koppenhágában a Copenhagen School of Design and Technology és a Copenhagen Business Academy nevű intézményekben lehet továbbtanulni.

Esbjerg

Esbjerg városa Dánia délnyugati részén, Jylland nyugati partvidékén, a kikötő köré épült. 72.000 lakosával az ország 5. legnépesebb települése.

EsbjergItt található Dánia legnagyobb északi-tengeri kikötője. A kikötő 1868-ban történt kiépítése előtt a területen csak néhány farm állt. A város a halászat és hajózás mellett fontos mezőgazdasági exportközponttá vált. A kikötőt állandóan bővítik, hogy kiszolgálhassa a szélerőmű ipar és a teherhajóforgalom megnövekedett igényeit.

A város repülőtere a központtól 9 km-re északkeletre található, járatokkal Aberdeenbe, Stavengerbe, és Norvégiába. Billund repülőtere egy órányi autózással érhető el.

Esbjergben az Aalborg University kihelyezett intézményében, és a Business Academy South-West nevű iskolában lehet továbbtanulni.

Haderslev

Haderslev városa Dániában Dél-Jylland keleti részén, az azonos nevű fjord két partjára épült. Lakosainak száma 22.000. Haderslevt a vikingek alapították legalább egy évszázaddal azelőtt, hogy 1292-ben királyi várossá nyilvánították. 1864-től Poroszország része lett. 1920-ban népszavazást követően került visssza Dániához, 56 év idegen uralom után.

HaderslevNapjainkban Hederslev egy modern kereskedelmi és iskolaváros. Elhelyezkedéséből adódóan sok cég létesített kereskedelmi és üzleti kapcsolatot német vállalatokkal.

Turistáknak érdemes felkeresni a Domkirke Vor Frue, azaz a Miasszonyunk-székesegyházat, mely a város jelképe. Az egyik legtágasabb skandináv templom, ablakai 16 méteresek. Luther Márton tanait Dániában ebben a székesegyházban hirdették először.

A városban a University College South nevű intézményben lehet továbbtanulni.

Herning

Herning Dánia Jylland félszigetének közép-nyugati részén helyezkedik el. Lakosai száma 47.000.

A várost az 1800-as években alapították, és szövőiparáról vált híressé.

HerningHerning sok lehetőséget kínál azok számára, akik kedvelik a természetet, a kultúrát, a városi illetve vidéki életet. Lehet kerékpártúrázni, kenuzni az öbölben, vagy horgászni a Karup és Skjern folyókban.

A városban található a Messecenter Herning, Skandinávia legnagyobb kiállítási központja. A Herning Art Museum egyike a város legvonzóbb látnivalóinak.

Herningben számos kedves kávézó, szórakozóhely található.

Továbbtanulni a VIA Design nevű intézményben lehet.

Hjörring

Hjörring városa Dánia Jylland félszigetének északi részén helyezkedik el. A több mint 750 éves város 35.000 lakosával mindig fontos helyet foglalt el az ország kereskedelmi életében. Ezt központi elhelyezkedése teszi lehetővé.

HjörringBár Hjörring mára egy modern várossá fejlődött, érezhető a város jól megőrzött történelme. A régi épületek, macskaköves utcák ugyanúgy megtalálhatók a városban, mint az új üzletek, illetve a modern bevásárlóközpontok.

A művészet fontos szerepet kapott a város életében. Egy séta alkalmával a belvárosban több mint 160 kivételes szobrot tekinthet meg a látogató, melyek dán és skandináv művészek alkotásai.

A University College of Northern Denmark épülete a város központjához közel található, üzletek, kávézók, éttermek és a stadion szomszédságában.

Horsens

Horsens városa Dániában, Jylland keleti részén található. Ez Horsens község székhelye.

A Horsens-fjord végénél fekszik, jellegzetes morénás tájon, ahol az utolsó jégkorszak gleccserei által alakított alacsony dombok és völgyek váltják egymást. A város Aarhustól 50 km-re délre, Vejlétől 30 km-re északra, Koppenhágától pedig mintegy 200 km-re található. 56.000 lakosával Dánia 7. legnagyobb városa.

HorsensA város jelenleg is fejlődik, új iparágak létesülésével, és a már működők terjeszkedésével. Sok elektronikai és grafikai cég működik a városban. Horsensben található Dánia egyetlen Ipari Múzeuma.

Horsensnek saját zenei és művészeti fesztiválja van, mely Stoneass néven vált ismertté, és minden év augusztusában kerül megrendezésre a Faengslet börtönben.

Dánia egyik legnagyobb kultúrális eseménye az Európai Középkori Fesztivál. Ennek az eseménynek is a város a házigazdája, míg a bünügyek kedvelői minden év márciusában ellátogathatnak az egyedülálló Bűnügyi Fesztiválra.

Horsensben a VIA University College nevű iskolában lehet továbbtanulni.

Kalundborg

Kalundborg Kalundborg egy tegerparti város Sjaelland sziget keleti részén kb 1,5 órányira Koppenhágától. Kalundborg A ma 16 000 lakosú várost 1170-ben alapították.A városban létesítették az első ipari szimbiózist 1961-ben, mely azt jelenti, hogy különböző iparágak egymás hulladékából profitálnak. A Kalundburg Szimbiózis világhírű ipari körökben. Sok különböző ipar pont ezért települt Kalundburgba. Symbiosis Kalundborg

Kalundburgban a University College Sjaelland nevű intézményben lehet tanulni.

Kalundburgban a University College Sjaelland University College Sjaelland.

Köge

Köge egy 36.000 lakosú kikötőváros Koppenhágától 39 km távolságra dél-kelet felé. A város története a XI. századig nyúlik vissza. Köge a XIII. század vége felé vált a kereskedelem és a heringhalászat központjává. Az 1570-ben épült városházával és a sok fagerendás házzal – a legrégibbek 1527-ben épültek - nagyon hangulatos helyszínt biztosít az élethez és a tanuláshoz.

KögeA városból az S-vonattal az E közlekedési vonalon közvetlenül be lehet jutni Koppenhága központjába.

Köge egy nagyon kellemes város, amely a nagy bevásárlóközpontok helyett sok kis üzlettel várja a vásárlókat. A város központjában helyezkedik el a régi vásártér, ahol húst, halat, virágot, zöldséget, gyümölcsöt, ruhaneműt, ékszert és még sok más árut találhat az érdeklődő minden szerdán és szombaton.

Kögeben a Zealand Institute of Business and Technology nevű intézményben lehet továbbtanulni.

Naestved

Naestved 40 perces vonatútra fekszik Koppenhágától, Zealand sziget déli részén. Lakosainak száma 42.000. Régészeti ásatások alapján megállapították, hogy a város mai területén már 400-500 évvel időszámításunk, és jóval a vikingek előtt is élhettek. Tenger melletti elhelyezkedése már a XII. században vonzóvá tette a kereskedelem számára. Naestved így Dánia egyik legrégibb városa.

NaestvedA város Zealand sziget déli régiójának kultúrális központja. A híres Studenternes Hus, azaz Diákház helyi, nemzeti illetve külföldi színészek fellépéseinek is helyszínt biztosít. A megfizethető belépőárak és a kellemes környezet vonzza a fiatal érdeklődőket. Itt folyik keresztül Dánia harmadik leghosszabb folyója, a Susaa, melynek mindkét partját erdők szegélyezik.

Naestved központjától 10 km-re található Bon-Bon Land, a környék leghíresebb vidámparkja.

A városban a Zealand Institute of Business and Technology nevű iskolában lehet tanulni.

Odense

Odense 173.000 lakosával Dánia harmadik legnagyobb városa, Fyn szigetének központja.

A város az Odense fjord közelében, az Odense-folyó partján fekszik. Elérhetősége jelentősen megnőtt, amikor a szárazföldet a Fyn szigettel összekötő kompforgalmat felváltotta az 1997-ben felavatott Nagy-Bælt híd, amely a közúti és a vasúti forgalom lebonyolítására is alkalmas. A híd a világ második leghosszabb függőhídja. Megépítése után lényegesen megrövidült a város és Koppenhága közötti 167 km-es út is, amely vonattal ma 1 óra 15 perc.

OdenseOdense egyike Dánia legrégibb városainak: 1988-ban ünnepelte fennállásának ezredik évfordulóját. A városban született 1805-ben, és töltötte gyermekéveit Hans Christian Andersen.

A turizmus a város egyik legnagyobb bevételi forrása. Az Odense Zoo 2011-ben Fyn sziget legnépszerűbb, és az ország 11. legnépszerűbb látványossága volt, 405.913 látogatóval. Az állatkertet 1930-ban létesítették kb. 2000 állattal, 147 fajból. 2001-ben nyitották meg a 60 millió koronából megépített Oceaniumot, mely Dél-Amerika állatvilágát mutatja be.

Odensében a Lillebaelt Academy nevű intézményben lehet továbbtanulni.

Randers

Randers 62.000 lakosával Dánia hatodik legnagyobb városa. A Gunédena folyó és a Randers-fjord torkolatánál található a Jylland félszigeten. 1302-ben már halász és kereskedővárosi jogot is kapott.

RandersA város kellemes környezetet biztosít a tanuláshoz, szórakozáshoz, kiránduláshoz. Itt található Európa egyik legnagyobb esőerdője, melyet a világ minden részéről több ezren látogatnak évente.

Randersban épült fel Elvis Presley Memphisben található Graceland nevű otthonának pontos másolata, amely eredeti relikviákkal múzeumként működik.

Randersban a Business Academy Dania nevű intézményben lehet továbbtanulni.

Roskilde

Roskilde városa Dánia keleti részén található. 49.000 lakosával fontos gazdasági központ, amit elsősorban kedvező fekvésének (Koppenhága rajta keresztül kapcsolódik az ország többi részéhez) köszönhet. Roskilde Sjælland szigetének keleti részén fekszik, Koppenhágától 30 km-re nyugatra. Tőle nyugatra található a Roskilde-fjord. A roskildei vasútállomás fontos csomópont: rajta keresztül kapcsolódik Dél- és Nyugat-Sjælland, Falster és Lolland, valamint Jylland a fővároshoz, Koppenhágához.

RoskildeRoskilde Dánia egyik legrégebbi városa. Több mint ezer évvel ezelőtt a vikingek egy kereskedelmi állomást létesítettek itt, ami később nagyvárossá nőtt. A város ma egy modern, sokarcú hely, történelmi emlékhelyekkel, múzeumokkal, illetve életteli bevásárlóközpontokkal.

Roskilde legfontosabb nevezetességei közé tartozik a Roskildei székesegyház, mely a 12-13. században épült, gótikus stílusban. Számos dán király temetkezőhelye és a Világörökség része. Itt található a Viking Hajók Múzeuma, ahol öt, a Roskilde-fjordban talált 11. századi viking hajó, és egy ezekhez kapcsolódó kiállítás tekinthető meg.

A városban rendezik meg minden évben a szabadtéri Roskilde Fesztivált, mely egyike a világ legnagyobb és legnépszerűbb zenei fesztiváljainak.

Roskilde-ben a Zealand Institute of Business and Technology nevű iskolában lehet továbbtanulni.

Slagelse

Slagelse 32.000 lakosával Dánia egyik legrégebbi városa. Sjælland szigetén, Koppenhágától kb. 100 km-re délnyugatra fekszik. A fővárosba 55 perc alatt lehet vonaton eljutni.

SlagelseHans Christian Andersen a városban található Latin School nevű intézményben töltötte kisiskolás éveit.

A XI. században Slagelsenek fontos kereskedelmi központként saját vert pénze volt. Az ebben a században épült templom és a közelben fekvő Trelleborg viking erőd tartoznak a város látnivalói közé.

A nagyszerű mozi, a Slagelse Színház a régió legnagyobb előadótermével, a Krabasken nevű legnagyobb amatőr színház, és a Slagelse Musikhus koncerttermével járul hozzá a város aktív kulturális életéhez.

A természetet kedvelők a tengerpartot 20 perces autóbusz úttal érhetik el.

Slagelseben a Zealand Institute of Business and Technology nevű iskolában lehet továbbtanulni.

Sönderborg

Sönderborg városa 28.000 lakosával Dánia legdélebbi partján fekszik, közel a német határhoz.

Sönderborg régi városrésze az Als szigeten helyezkedik el, de egyes nyugati külvárosai kiterjedtek a Jylland félszigetre, ahol korábban a Dybböl nevű erőd belső területe volt. A város története szorosan kapcsolódik a poroszok ellen 1864-ben vívott háborúhoz, amikor Dánia elvesztette területe nagy részét.

SönderborgA hely történelmét és kultúráját bemutató múzeumnak a város központjában épült Sönderborg kastély ad otthont.

A város gazdasági életét az egyik legnagyobb dán cég, a Danfoss határozza meg, mely Sönderborg városától nem messze található.

Sönderborgban rengeteg diák tanul, mivel itt található a Universty of Southern Denmark (SDU) egyik campusa is.

A városban a Business Academy South-West nevű intézményben lehet tanulni.

Vejle

Vejle egy 54.000 lakosú város Dániában. A festői fekvésű település délkelet-Jyllandon, a Vejle-fjordnál található. Mivel Dánia legmagasabb pontja alig haladja meg a 170 méteres magasságot, a várost északról és délről körülvevő erdős dombok ritkaságszámba mennek.

VejleA 19. századtól kezdve a fém- és textilipar vált dominánssá. A Vejle-fjord fölött átívelő hidat 1980-ban adták át.

A település szimbóluma az ikonikus Szélmalom, és a kikötőben épült lenyűgöző, Wave, azaz Hullám névre keresztelt lakóépület tömb.

A bevásárlást a sétálóutcában található üzletsorok könnyítik meg.

A város könnyen megközelíthető autópályán személygépkocsival, vagy vonattal Koppenhágából vagy Aarhusból, és Billund nemzetközi repülőtere is csak 30 km-re található, ahonnan rendszeresen járnak buszok Vejlebe.

Itt a Lillebaelt Academy nevű intézményben lehet továbbtanulni.

Viborg

Viborg város Dániában, a Jylland félsziget középső-északi részén fekszik. Az azonos nevű Viborg község és Midtjylland régió székhelye. A táj egyedülálló természeti szépségei közé tarozik a Dollerup dombság, ahová gyalogtúrákat és piknikeket lehet szervezni.

ViborgViborg Dánia egyik legősibb települése: története a viking korra, a 8. századig nyúlik vissza. Központi fekvése miatt nagy stratégiai jelentőséggel bírt Jyllandon.

Székesegyházát 1130-ban kezdték el építeni. Az évszázadok során többször teljesen leégett; jelenlegi formájában 1876-ban épült fel a neoromán stílusú kéttornyú gránittemplom. A székesegyház iskolája az ország legrégebbi oktatási intézménye: 2000-ben ünnepelte fennállásának 900. évfordulóját.

Viborg ma is egy élettel teli vásárváros, mindennel, ami ehhez hozzátartozik, különleges boltocskákkal, üzletláncokkal, illetve áruházakkal.

A városban az Business Academy Dania nevű iskolában lehet tanulni.

Vordingborg

Vordingborg egy 12.000 lakosú régi kompkikötőváros Dániában. Sjælland szigeten, Koppenhágától kb. 100 km-re délre fekszik. Könnyen megközelíthető a fővárosból vonattal vagy személygépkocsival autópályán.

VordingborgValdemar király uralkodása alatt Vordingborg volt a királyi székhely, így a városban ma is megtalálható a kastély romja. A terület ma Dánia Kastély Központja. A város nevezetessége még a híres Goose Tower, ami viszont érintetlen maradt, és ma is látogatható. Dánia egyik legcsodálatosabb szigete, Mön csak 20 km-re fekszik Vordingborgtól.

A városban minden nyáron megrendezik a híres Vordingborg Fesztivált, ahová az ország minden részéről érkeznek látogatók.

A University College Sjaelland nevű intézmény indított egy nemzetközi programot Vordingborgban, ahol a tanulási környezet meglehetősen meghitt, mindenki ismeri egymást.

Application and deadlines

Bővebben..

Elérhető képzési programok Válassz szakot!
Dániai iskolák Válassz iskolát!
A jelentkezés menete Hogyan jelentkezhetem?
Várható költségek Várható költségek
Szolgáltatásaink Ki segít nekem a céljaim elérésében?
 

Az oldal tetejére           
ImpresszumOldaltérkép
© 2004-2016 hu-dan bt. - All rights reserved - Minden jog fenntartva